Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Lainaa netistä – Lainanhakijan muistilista

Lainaa netistä tarjoaa moni pankki, mutta lainaa ei kannata hakea harkitsematta. Olemmekin koonneet alle muutamia asioita, jotka on hyvä selvittää ennen kulutusluotto- tai yhdistelylainahakemuksen täyttämistä. Lisäksi listasimme asioita, joita on hyvä huomioida lainatarjouksia vertaillessa. 

Lainatarjousten vertailu

Lähetämme lainahakemuksen eteenpäin niille rahoitusyhtiöille, joiden luotonmyöntökriteerit se täyttää. Rahoitusyhtiöt lähettävät tämän jälkeen oman lainatarjouksensa. Lainatarjous on lainanantajan laatima ehdotus lainanantajan ja -saajan väliseksi sopimuksesi. Lainatarjous sisältää yksityiskohtaista tietoa lainasopimuksen ehdoista. Joskus monimutkaiset ehdot saattavat tehdä lainatarjousten vertailusta kuitenkin hankalaa. Olemmekin koonneet alle keskeisimpiä tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon itselleen parhaiten sopivaa lainatarjousta valitessa.

Kun haet lainaa netistä

  • tarkista lainan hakemisen perusvaatimukset
  • mieti tarpeisiisi sopiva lainasumma
  • määritä takaisinmaksuaika
  • mieti, haetko lainaa yksin vai yhdessä puolison kanssa
  • kilpailuta ja vertaa lainojen ehtoja

Lainatarjousten vertailussa huomioi:

  • Lainasumma
  • Nimelliskorko
  • Todellinen vuosikorko
  • Kuukausierä
  • Takaisinmaksuaika

Löydä edullinen kulutusluotto vertailusta

Hakemuksen täyttäminen vie vain 2-3 minuuttia. Kilpailutamme puolestasi yli 20 eri lainantarjoajaa ja
saat henkilökohtaiset lainatarjouksesi muutamassa minuutissa.

Kilpailuta lainat

Huomioi nämä asiat, ennen kuin haet lainaa netistä

Täytätkö lainan hakemisen perusehdot? Tarkistathan ennen lainahakemuksen lähettämistä, että lainan hakemisen perusehdot täyttyvät kohdallasi. Myönnämme lainaa yli 18-vuotiaille hakijoille, jotka asuvat vakituisesti Suomessa, joilla on suomalainen henkilötunnus, pankkitili ja verkkopankkitunnukset, voimassa oleva sähköpostiosoite, luottotiedot kunnossa  ja joilla on vähintään 850 euron vakaat bruttotulot kuukaudessa. Näiden lisäksi yhteistyökumppaneinamme toimivilla rahoitusyhtiöillä on omia luotonmyöntökriteerejä, joiden perusteella he valitsevat käsittelyyn otettavat lainahakemukset.

Mikä on tilanteeseesi parhaiten sopiva lainasumma- ja aika? Arvioi mahdollisimman tarkasti sekä lainantarpeesi että takaisinmaksukykysi. Kun nettokuukausituloista on vähennetty kaikki normaalit kuukausittaiset menot, jäljelle jäävällä osuudella tulisi selviytyä lainanlyhennyksestä ongelmitta myös yllättävissä tilanteissa. Taloutta ei kannata vetää liian tiukalle, vaan on aina hyvä jättää pelivaraa odottamattomien menojen varalle. Rahoitusyhtiöt tekevät lisäksi oman arvionsa takaisinmaksukyvystäsi – tästä syystä saatat saada lainatarjouksia, joissa lainasumma on hakemaasi pienempi. Myös takaisinmaksuaika saattaa poiketa haetusta. Siirry tästä linkistä lainalaskuriimme, jonka avulla voit arvioida kuukausierän määrän.

Haetko lainaa yksin vai yhdessä puolison kanssa? Lainahakemukselle on mahdollista lisätä avio- tai avopuoliso rinnakkaishakijaksi. Rinnakkaishakija vastaa koko lainasummasta yhdessä päähakijan kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että velka voidaan periä kokonaisuudessaan kummalta tahansa lainanottajalta. Erityisesti suuremmissa lainasummissa yhteisvastuullinen rinnakkaishakija parantaa mahdollisuuksia saada myönteinen lainapäätös.

Tarvitsetko lyhennysvapaita kuukausia? Useat lainanmyöntäjät tarjoavat mahdollisuutta lyhennysvapaisiin kuukausiin. Lyhennysvapaan kuukauden aikana maksat korkokulut normaalisti, mutta et lyhennä lainaa. Lyhennysvapaa kuukausi tuo näin ollen joustovaraa henkilökohtaiseen talouteen. Huomiothan kuitenkin, että lyhennysvapaiden aktivointiin saattaa liittyä erillinen veloitus, kuten palvelumaksu maksusuunnitelman muutoksesta. Lyhennysvapaa pidentää yleensä laina-aikaa, jolloin korkomenot kasvavat. Ota tämä huomioon miettiessäsi lainan kokonaiskustannuksia.

Oletko kiinnostunut lainaturvavakuutuksesta? Jotkin lainanmyöntäjät tarjoavat erityistä lainaturvavakuutusta, jonka avulla lainan takaisinmaksu voidaan taata esimerkiksi työttömyyden tai muun pysyväluontoisen tulojen alentumisen sattuessa kohdalle. Lainaturvavakuutusten ehdot vaihtelevat vakuutuksen myöntäjästä riippuen: tarkistathan siis aina ennen lainaturvavakuutuksen ottamista, mitä vakuutus kattaa ja mitkä ovat sen kokonaiskustannukset.

Voit siirtyä täyttämään kulutusluottohakemusta tästä linkistä.

Lainalaskurilla lasket sopivan kuukausierän

Nimelliskorko. Nimelliskorko kertoo lainan vuosittaisen hinnan eli koron. Korko lasketaan prosenttiosuutena jäljellä olevasta lainasummasta. Esimerkiksi 5 000 euron lainasummalla, 15 %:n nimelliskorolla sekä viiden vuoden maksuajalla korkomenojen suuruudeksi muodostuu noin 2 100 euroa. Koron suuruuteen vaikuttavat tyypillisesti lainasumma sekä -aika ja asiakaskohtaiset tekijät, kuten hakijan maksukyky.

Todellinen vuosikorko. Koron lisäksi lainaan saattaa liittyä muita kustannuksia, kuten avaus- tai tilinhoitomaksuja. Lainan kokonaiskustannusten vertailun helpottamiseksi Kuluttajansuojalaissa on määrätty, että lainanantajan on ilmoitettava lainan todellinen vuosikorko. Todelliseen vuosikorkoon on laskettu mukaan nimelliskorko sekä kaikki muut lainaan liittyvät kulut. Lainan kustannuksia verratessa kannattaakin kiinnittää huomiota ensisijaisesti tähän korkoprosenttiin.

Lainan kuukausierä. Lainan kuukausierä muodostuu lainasumman, takaisinmaksuajan, koron sekä lainan muiden kustannusten pohjalta. Lainaerään sisältyy osuus lyhennettävästä lainasta sekä osuus korosta ja muista kuluista. Kulutusluotoissa lainan kuukausierä on tyypillisesti sama koko takaisinmaksuajan – maksat siis kuukausittain saman summan. Usein laina-ajan alussa korkojen osuus kuukausierästä on suurempi, kun taas laina-ajan loppua kohden lainalyhennysten osuus kasvaa. Lainoja vertaillessa kannattaa ottaa huomioon, että alhaisin kuukausierä ei välttämättä tarkoita kokonaiskustannuksiltaan edullisinta lainaa, sillä kuukausierään vaikuttavat monet tekijät.

Esimerkki: Matti hakee 3 000 euron lainaa. Hän saa kaksi lainatarjousta. Rahoitusyhtiö A tarjoaa lainaa 20 %:n vuosikorolla sekä viiden vuoden maksuajalla ilman muita kustannuksia. Lainan kuukausierä on 79 euroa. Rahoitusyhtiö B tarjoaa samaa lainasummaa 15 %:n todellisella vuosikorolla sekä kolmen vuoden takaisinmaksuajalla. Lainan kuukausierä on 104 euroa. Laskiessaan tarkemmin tarjottujen lainojen kustannuksia Matti huomaa, että rahoitusyhtiö A:n tarjoaman lainan kokonaiskustannukset ovat 1 740 euroa, kun taas rahoitusyhtiö B:n lainassa ne ovat vain 744 euroa.

Lainan kuukausieriä vertailtaessa kannattaa myös tarkistaa, sisältääkö ilmoitettu kuukausierä muut kuukausittaiset kulut, kuten mahdolliset tilinhoitomaksut.

Lainan takaisinmaksuaika. Lainan takaisinmaksuaika ilmoitetaan vuosina tai kuukausina. Pitkä takaisinmaksuaika alentaa kuukausieriä ja tuo talouteen joustoa. Kääntöpuolena laina-aikana maksetaan yleensä kokonaisuudessaan enemmän korkokuluja ja muita maksuja. Myös mahdolliset lyhennysvapaat kuukaudet pidentävät laina-aikaa ja kasvattavat lainan kokonaiskustannuksia. Lainatarjouksia vertailtaessa onkin tärkeää pohtia, mitkä ovat itselleen tärkeimpiä valintakriteereitä: tarvitsetko alhaisen kuukausierän sekä lyhennysvapaiden tuomaa joustovaraa vai arvostatko enemmän alhaisia kokonaiskustannuksia, jolloin lainan poismaksun jälkeen sinulle jää enemmän rahaa säästöön tai muuhun käyttöön. Halutessasi voit aina maksaa lainan pois myös sovittua nopeammin ilman lisäkustannuksia.

Jäikö jokin epäselväksi?

Mikäli haluat saada tietää vielä lisää, lue vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin osiostamme tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Autamme sinua mielellämme.

Etua toivottaa onnea lainanhakuun!

Copyright © 2024 Etua.fi